Locro

Locro je tradičná argentínska polievka, ktorá je obľúbená najmä počas zimy a pri rôznych oslávach. Je to bohaté a sýte jedlo, ktoré zahŕňa kombináciu kukurice, fazule, zemiakov a rôznych druhov mäsa. Pripravuje sa pomaly, aby sa všetky chute spojili.

Ingrediencie:

    500 g kukurice na polievku (sušená, predtým namočená na 12 hodín)
    300 g zemiakov (nakrájaných na kocky)
    200 g fazule (sušenej, predtým namočenej na 12 hodín)
    300 g bravčového mäsa (najlepšie z bravčového bôčika alebo rebier)
    300 g hovädzieho mäsa (ideálne z hovädzieho pleca alebo krku)
    1 klobása (argentínska klobása chorizo, môže byť aj kuracia)
    100 g slaniny (nakrájané na kocky)
    2 cibuľe (nakrájané na kocky)
    2 strúčiky cesnaku (nasekané)
    1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
    1 zelená paprika (nakrájaná)
    1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej)
    1/2 čajovej lyžičky mletého kmínu
    Soľ a čierne korenie podľa chuti
    1,5 litra vývaru alebo vody
    Olivový olej na opekanie

Postup:

    Príprava surovín:
        Namočte kukuricu a fazuľu na 12 hodín pred varením.
        Zeleninu (mrkvu, papriku, cibuľu a cesnak) nakrájajte na požadované kúsky.

    Opekanie mäsa:
        V veľkom hrnci na stredne silnom ohni zahrejte olivový olej.
        Opečte bravčové a hovädzie mäso do zlatista.
        Pridajte nakrájanú slaninu a klobásu, opekajte ešte niekoľko minút, kým sa všetko nezatáni.

    Zelenina a korenie:
        Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a papriku. Opečte asi 5 minút, aby zelenina pustila svoju arómu.
        Posypte mletou paprikou, kmínom, soľou a korením podľa chuti.

    Pridanie tekutiny:
        Pridajte predtým namočenú kukuricu a fazuľu. Zalejte vodou alebo vývarom, aby všetko bolo ponorené.
        Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké.

    Dokončenie:
        Po uvarení skontrolujte polievku. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
        Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru.

    Servírovanie:

        Locro podávajte horúce v hlbokej miske, ideálne s kúskom čerstvého chleba alebo s empanadami. Tradične sa polievka podáva s trochou pikantnej omáčky, známej ako chimichurri, na vrch.