Locro - tradičná kuchyňa
Locro
Locro je tradičná argentínska polievka, ktorá je obľúbená najmä počas zimy a pri rôznych oslávach. Je to bohaté a sýte jedlo, ktoré zahŕňa kombináciu kukurice, fazule, zemiakov a rôznych druhov mäsa. Pripravuje sa pomaly, aby sa všetky chute spojili.
Ingrediencie:
500 g kukurice na polievku (sušená, predtým namočená na 12 hodín)
300 g zemiakov (nakrájaných na kocky)
200 g fazule (sušenej, predtým namočenej na 12 hodín)
300 g bravčového mäsa (najlepšie z bravčového bôčika alebo rebier)
300 g hovädzieho mäsa (ideálne z hovädzieho pleca alebo krku)
1 klobása (argentínska klobása chorizo, môže byť aj kuracia)
100 g slaniny (nakrájané na kocky)
2 cibuľe (nakrájané na kocky)
2 strúčiky cesnaku (nasekané)
1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
1 zelená paprika (nakrájaná)
1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej)
1/2 čajovej lyžičky mletého kmínu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1,5 litra vývaru alebo vody
Olivový olej na opekanie
Postup:
Príprava surovín:
Namočte kukuricu a fazuľu na 12 hodín pred varením.
Zeleninu (mrkvu, papriku, cibuľu a cesnak) nakrájajte na požadované kúsky.
Opekanie mäsa:
V veľkom hrnci na stredne silnom ohni zahrejte olivový olej.
Opečte bravčové a hovädzie mäso do zlatista.
Pridajte nakrájanú slaninu a klobásu, opekajte ešte niekoľko minút, kým sa všetko nezatáni.
Zelenina a korenie:
Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a papriku. Opečte asi 5 minút, aby zelenina pustila svoju arómu.
Posypte mletou paprikou, kmínom, soľou a korením podľa chuti.
Pridanie tekutiny:
Pridajte predtým namočenú kukuricu a fazuľu. Zalejte vodou alebo vývarom, aby všetko bolo ponorené.
Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké.
Dokončenie:
Po uvarení skontrolujte polievku. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru.
Servírovanie:
Locro podávajte horúce v hlbokej miske, ideálne s kúskom čerstvého chleba alebo s empanadami. Tradične sa polievka podáva s trochou pikantnej omáčky, známej ako chimichurri, na vrch.